martes, 10 de abril de 2018

Primera planta flotant d'energia solar

Holanda construeix la primera planta flotant d'energia solar
El parc, situat a 15 quilòmetres de la costa en el Mar del Nord, pot generar fins a un 15% més d'electricitat que els situats en terra


Imagen de la compañía Oceans of Energy de una planta de energía que aprovecha las mareas.
La primera planta flotant d'energia solar, instal·lada en el Mar del Nord, acaba de ser presentada a Holanda per sis empreses amb el suport del Govern. Situada a 15 quilòmetres de Scheveningen, el districte costaner de l'Haia , Oceans of Energy, la signatura on va sorgir la idea, i la Universitat de Utrecht, que investiga aquest tipus de producció elèctrica, calculen que pot generar fins a un 15% més que l'obtinguda en terra amb panells similars. La plataforma tardarà tres anys de treballs per estar llista. 


Allard van Hoeken, director executiu de Oceans of Energy i triat enginyer de l'any a Holanda en 2015, ha assenyalat la necessitat de buscar alternatives energètiques quan la terra no hi hagi més. Però també que el mar no és com l'aigua quieta d'un embassament, on ja hi ha instal·lacions d'aquest tipus. A Xina, per exemple, una divisió de la Corporació de les Tres Goles, especialitzada en projectes hidroelèctrics, ha construït una a la província de Anhui "安徽" (aquest del país) en el llac format en una antiga mina de carbó inundada. Van Hoeken va dir: “En aigües obertes, no obstant això, no s'havia intentat abans pels efectes del vent i l'onatge. Però amb els coneixements dels nostres socis i l'experiència holandesa en plataformes marines, tirarem endavant”.

Els panells fotovoltaics utilitzats seran com els de terra, i es provarà la seva resistència a l'aigua salada i les inclemències del temps. Si tot va bé, els experts del consorci sostenen que aquest tipus de plataformes pot aprofitar-se de les aigües tranquil·les creades entre els parcs de molins d'energia eòlica ja existents, connectats a la xarxa general.Per la seva banda, la Universitat de Utrecht, que supervisarà els treballs juntament amb Oceans of Energy, calcula que l'energia solar així produïda “podria cobrir fins al 75% de la necessitada al país”. Fa tres anys, Van Hoeken ja va rebre el premi d'enginyeria com a responsable d'una plataforma flotant que generava energia a partir de les marees del Mar de Wadden (Mar de Frisia). Situat entre les illes Frisones i el Mar del Nord, d'un costat, i les costes d'Holanda, Alemanya i Dinamarca, de l'altre, és un lloc poc profund i amb bancs de sorra. El complex es va connectar a la xarxa elèctrica de la illa holandesa de Texel. El ministeri holandès de Medi ambient i Infraestructures va anunciar en 2017 l'ús de les aigües superficials sota el seu control per a plans que incloguin energies renovables, entre elles, plantes solars flotants. D'altra banda, els problemes derivats de l'extracció de gas natural a la província de Groningen (norteste del país), han obligat a replantejar-se les fonts d'energia que ho nodreixen. Allí es troba el major jaciment europeu, però la seva obtenció intensiva provoca terratrèmols que podrien aconseguir fins als 4,5 graus en l'escala de Richter. El gas cobreix prop del 40% de les necessitats energètiques nacionals, i el Govern ha promès reduir la seva explotació a 12.000 milions de metre cúbics anuals, és a dir, la meitat de la xifra actual, per evitar mals majors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.