lunes, 2 de abril de 2018

Generar electricitat movent un dit

Una pestanya d'or i polímer adherida al cos pot fer capaç de generar electricitat gràcies a l'energia mecànica que obtenim només doblegant un dit o fent algun altre moviment simple.

Aquesta idea va néixer a la Universitat de Buffalo i l'Institut de semiconductors (IoP) de l'Acadèmia Xinesa de Ciències (CAS), com a un projecte d'investigació col·laboratiu. 

"A ningú li agrada estar lligat a una prrsa de corrent o portar a sobre un carregador portàtil. El cos humà és una font abundant d'energia. I vam pensar: Per què no aprofitar-ho per produir la nostra pròpia energia?", diu l'autor principal Qiaoqiang Gan professor associat d'enginyeria elèctrica a la Facultat d'Enginyeria i Ciències Aplicades de la UB.

Els investigadors han proposat nombrosos nanogeneradors que utilitzen l'efecte triboelèctric. La càrrega triboelèctrica passa quan certs materials es carreguen elèctricament després d'entrar en contacte amb un material diferent. La majoria són complicats de fabricar o no són rendibles.

La clau per al dispositiu és que una capa d'or s'estira, cosa que fa que s'arrugui en deixar-la anar i crear el que sembla una cresta en miniatura. Quan es torna a aplicar aquesta força, per exemple, en doblegar els dits, el moviment produeix fricció entre les capes d'or i el PDMS. «Això fa que els electrons flueixin cap endavant i cap enrere entre les capes d'or. Com més fricció, més gran és la quantitat d'energia produïda», diu un altre autor principal, Yun Xu, professor del IoP al CAS.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.